Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over wonen in Coevorden. Heb je nog andere vragen? Neem dan contact op met de makelaar.

Verkoopprocedure

De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2025 alle contractdocumenten gereed zijn en wij de verkoop definitief starten. Als je bent ingeschreven op onze website krijg je ruim van tevoren een uitnodiging.

Na de officiële start verkoop heb je twee weken de tijd om een inschrijvingsformulier en eventuele financiële check in te dienen bij Pandomo Makelaars.  

Nadat wij alle inschrijvingen hebben ontvangen zal de toewijzing plaatsvinden. De toewijzing vindt enkele dagen na sluiting van de inschrijving plaats op basis van voorwaarden en voorkeuren. 

Wij maken een selectie op basis van voorwaarden, hoe minder voorbehouden, hoe meer kans. Als je een woning toegewezen krijgt, word je gebeld. Tijdens dit telefoongesprek krijg je meer informatie over het verdere proces. Op het moment waarop het telefoongesprek plaatsvindt heb je in feite een optie op een woning. Pandomo Makelaar plant tijdens dit telefoongesprek een eerste afspraak met je in. De optie geldt voor een periode van twee weken en gaat in na het eerste gesprek. 

De inschrijvers die geen woning toegewezen krijgen worden ook gebeld. Als je wenst kun je op de wachtlijst blijven staan, je kunt later dan alsnog een woning toegewezen krijgen. Komt er namelijk een woning vrij, dan zoeken we opnieuw een koper voor de vrijgekomen woning. 

Als je wordt toegewezen dan krijgt je hiervan persoonlijk bericht en wordt je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. 

Een optie geldt in basis voor 2 weken. In deze periode heb je voldoende gelegenheid om je keuze te overwegen en eventueel aanvullende vragen te stellen. Na deze optieperiode wordt je gevraagd of je wilt kopen of afziet van de optie, waardoor andere kopers een kans krijgen. 

Indien je aangeeft dat je wilt kopen dan zal de makelaar een koopovereenkomst en een aannemingsovereenkomst opstellen. Deze wordt door de makelaar zorgvuldig met je doorgenomen om te controleren of alle gegevens goed zijn ingevuld. De basisovereenkomsten zonder persoonlijke gegevens ontvang je ook tijdens het gesprek met de makelaar nadat je een optie hebt gekregen. 

Na de ondertekening van de overeenkomsten heb je twee maanden de tijd om de financiering definitief af te ronden. Bij het onderdeel “Financiering” vind je hier de meest gestelde vragen. 

Financiering

Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van onze makelaars. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat je toekomstige maandlasten zullen zijn.  

Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren. 

In de overeenkomsten zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 1 afwijzing van een geldverstrekker. 

Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvangt je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan je hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling. 

Ja, dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning. 

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de notaris.  

Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.  

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.  

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2 jaar. 

Een fijn voordeel: bij een energiezuinige nieuwbouwwoning heb je bij de meeste hypotheekverstrekkers flink wat extra leenruimte. Op dit moment zijn de regels vanuit de overheid vastgesteld dat je bij een woning met een EPC (dit is een afkorting voor energie prestatie coëfficiënt) van 0,4 of lager een extra leencapaciteit kunt krijgen. 

Je kunt dus in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een niet duurzame woning. Vraag de hypotheekverstrekker van je keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning. 

 

Financiële check

We proberen zoveel mogelijk mensen een woning toe te wijzen. Daarbij kijken wij naar de meest concrete kandidaten. Een financiële check laat ons zien dat je de woning kunt financieren of met eigen middelen kunt betalen. Het inleveren van een financiële check, zorgt er dus voor dat je een meer concrete kandidaat wordt. 

Een financiële check is een brief (niet ouder dan 3 maanden) van een bank of hypotheekverstrekker waar in staat dat je – bij het door jouw opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor je gewenste woning kunt lenen of met eigen middelen kunt betalen.  

LET OP: dit is geen hypotheekaanvraag, alleen een verklaring dat je de financiële mogelijkheden hebt laten doorberekenen. Bekijk onze voorbeeldbrief financiële check. 

Je levert jouw financiële check in samen met jouw inschrijfformulier voor een woning. 

Je kunt deze brief laten opstellen door jouw bank of hypotheekverstrekker.

Vragen over het gebied

Wonen in Waskemar wordt omringd door prachtige natuur, zoals het Fochteloërveen en Het Blauwe Bos. Waskemeer is een rustig en gemoedelijk dorp met een sterke gemeenschapszin, ideaal voor mensen die houden van natuur en een landelijke leefomgeving. Hier geniet je van rust en ruimte. 

Ja, er is beperkt openbaar vervoer in Waskemeer. Het dorp heeft zelf geen treinstation, maar er zijn wel busverbindingen naar nabijgelegen plaatsen Drachten en Oosterwolde. De dichtstbijzijnde treinstations zijn in Assen en Heerenveen, beide op ongeveer 20-30 minuten rijden. 

Waskemeer biedt een basisschool, sportverenigingen en een dorpshuis voor ontmoetingen en activiteiten. Voor boodschappen en winkels zijn nabijgelegen dorpen zoals Haulerwijk snel bereikbaar. 

Via de website kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief. Ook kun je bij onze makelaar terecht als je dit niet zelf kunt doen. 

Vragen over de wijk

De tweekappers en vrije kavel hebben allemaal een eigen oprit. Bij de rijwoningen komt een kapschuur waar je overdekt kunt parkeren. Daarnaast wordt er bij rijwoningen bezoekersparkeerplaatsen gerealiseerd.

Ja, parkeren is en blijft gratis.

Er worden bij de tweekappers en vrije kavel vier inritten gerealiseerd. Het bestaande fietspad blijft ongewijzigd. Daarnaast wordt er een nieuwe weg aangelegd die toegang biedt tot het voorhuis en de rijwoningen. 

Nee er komt geen speeltuin in de buurt.

Nee, het is een uniek project met unieke woningen die nergens anders gebouwd zijn.

Nee, we zijn momenteel bezig met de laatste documenten voor de vergunning en verwachten deze in juni in te dienen. 

De bouw duurt circa één tot anderhalf jaar en de verwachting is dat de start bouw eind 2025 en de oplevering eind 2026/ begin 2027 zal zijn. 

Zodra de brochure beschikbaar is wordt deze gepubliceerd op de website. 

Vragen over de woningen

De woningen worden verkocht door Pandomo Makelaars uit Groningen. 

Wanneer je vragen heeft over de beschikbaarheid van je favoriete woning, neem dan gerust contact met de makelaar op! Je kunt de makelaars bellen of mailen. De status van een woning kun je na start verkoop ook terug zien op de website.

Elke woning heeft een eigen, ruime tuin. Het formaat wisselt en is terug te vinden op de verkooptekening en prijslijst. De tweekappers en de vrije kavel hebben een tuin op het westen en het voorhuis en de rijwoningen op het zuiden. 

Wanneer de verkoop is gestart vind je alle verkoopdocumentatie terug op de website. Ook de makelaar heeft de verkoopdocumentatie beschikbaar vanaf Start Verkoop. 

De woningen worden gebouwd door Bouwbedrijf Regeling. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt. 

De woning is geheel naar eigen wens aan te passen, mits dit technisch mogelijk is. De optielijst ontvang je via de makelaar.  

Dat kan zodra je een woning gekocht hebt. Na het kopen van de woning wordt je door de aannemer uitgenodigd voor een gesprek.

Nee, de woningen worden zonder keuken opgeleverd. Zo heb je volledige vrijheid in jouw keuze. 

Nee, alle woningen worden gasloos gebouwd.

Ja, er is standaard een badkamer in de woning aanwezig. Wie de leverancier wordt en de specificaties van het sanitair en tegelwerk, is nu nog niet bekend. Deze informatie is straks in de Technische Omschrijving terug te vinden.

Dat is nu nog niet bekend. De showroom wordt in overleg met de aannemer bepaald. 

In basis is vloerafwerking als laminaat, vloerbedekking en wandafwerking zoals behang niet opgenomen. Dit dien je in principe na oplevering nog zelf te verzorgen. 

Nee, dat is niet mogelijk. Er zijn wel mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van het gebouw. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De aannemer adviseert je in dit traject. 

Wanneer de plattegronden van de woningen klaar zijn, kun je ze bekijken op de website of bij de makelaar.

Alle woningen hebben energielabel A+++, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Overige vragen

Een nieuwbouw woning is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je je woning ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen.  

Zodra 70% van de woningen zijn verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de aannemer opdracht om het project te bouwen. 

Overlast van de werkzaamheden tijdens de bouw is niet te voorkomen. De aannemer zal er alles aan doen om dit wel zo veel mogelijk te beperken. 

De grond koop je van de ontwikkelaar; je sluit ook de koopovereenkomst met de ontwikkelaar. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt de woningen en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van je woning. Ook wanneer je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht. 

Meer informatie over wonen in Waskemar? Bel dan met het verkoopteam van Pandomo Makelaars via 0523 616 235 of mail naar info@pandomo.nl